Halaman

Saturday, 14 November 2015

Hippopo Baby Spa & Wellness

Hi

Lama da tengok orang share pasal baby spa time tu Amani kecik sangat lagi ingatkan ada had umur jadi tunggu la besar sikit nak bawak Amani berspa maklumlahh mak nya takda nak merasa berspa2 masa baby dan memang takda pun tapi sekarang zaman kreatif baby pun berspa :P
Dulu penah tengok ada di Kl nun ja tetiba dapat tau ada Hippopo Baby Spa & Wellness di Queensbay Penang dah dekat jomlerr. Nak amik package terus pun bole dapat diskaun lagi tapi takyah la kita test ja lepas mengidam nak amik package tak mampu la jom spa kat rumah ja lain kali beli kolam rendam mak bapak anak sekali.




Amani amik pakej swim rm48 + massage rm38 + swim diapers rm4.
Rugi amik massage dekat dia sebab dia bukan suka pun kena uli belai2 kalau boleh dia nak masuk dalam kolam balik adalah last2 sempat massage dalam 5-10 minute ja huhu.



Staff sangat friendly,pandai layan bebudak walaupun muka sweet 17 macam belum kawen lagi :)

Berbaloi la sebab tengok Amani happy,kita bayar sambil pejam mata rapat2 pasnih kalo nak berendam lagi guna kolam beli di Tesco kita bertapa sampai kecut boleh ajak abah join sekali.


Malam berinai

Bukan senang nak lawakan anak yang tak minat melawa tapi padan muka dapat mak yang gigih tahap dewa,dua kali pakai buang inai dekat si Amani,kali kedua tu sebab tak puas hati pucat sangat terus nampak buruk tak lawa berkorban la tidur mak gigih nak inaikan anak asal lawa biar pagi2 raya jadi mata panda. 


Jam 4am baru settle dan inilah hasilnya,sebaik tak mengecewakan :)

Tuesday, 10 November 2015

Bajet ke Langkawi 2015

Assalamualaikum.

Unplanned vacation sangat. 12oct-15oct,pagi isnin baru sembang2 kosong tengahari da bertolak walaupun memang Langkawi satu2nya ada dalam list tempat nak pegi sebelum balik Sabah sebab pegi yang pertama kali dulu tak sempat jejak suma tempat. Da sebulan baru nak share bajet itupun sebab ada yang pm tanya pasal bajet kesuluruhan. Tapi bajet yang keluar ni bukan musim cuti jadi ada banyak penjimatan dah disitu.


Parking kereta Kuala kedah untuk tiga hari 20X3=rm60
Tiket feri dari Kuala Kedah pergi balik untuk dua orang (Amani free) 46x2=rm92
Landcons hotel (pantai chenang) rm140/nett 140x2=rm280
De Baron Resort (pekan kuah) 150/nett 150x1=rm150 (seram sikit kami di bangunan lama,macam kami je menginap sebab sunyi sangat,lobi pun suram sepi takda orang)
Kerete sewa 50/sehari 50x3=rm150 
  

Untuk hotel,kereta sewa,aktiviti kami amik sesiap di jeti kuala kedah sampai Langkawi menyesal sebab kalau amik di jeti langkawi lagi bole jimat banyak sebenarnya salah satu contoh kereta sewa rm40/sehari,pastu servis tak memuaskan sebab lambat datang janji keta viva auto tetiba dapat waja manual tak lawa then boleh pulak hari last guna kereta buat hal nasib baik hari last kami takda plan jalan mana2 tengahari terus balik. 





Snorkling,berbaloi sangat amik sebab puas hati 150x2=rm300 
Island hoping (tasik dayang bunting,eagle feeding & pulau beras basah) 35x2=rm70



Feri ke Pulau Layar almost 1h,boring sikit tapi best la kalau duduk luar amik angin selfie2 tapi dengan Amani takyah mimpi.




Kan da cakap best snorkling air cantik takyah selam2 nak tengok ikan.





Malam takda jalan memana sebab langkawi sunyi kecuali nak lepak tepi pantai tapi macam tak sesuai kalau dengan Amani. Lepak dataran helang boleh la sebab malas pegi siang2 sebab takmo berpanas :P





Tasik dayang bunting .
Sewa yang kayuh2 tu rm30/1h.
Berbaloi la penat mendaki walaupun tak tinggi tapi jauh gakla untuk preggy mommy 6m++





Di pulau beras basah malas da mandi sebab hari sebelum tu da puas snorkling & berendam dari jam 10am-3pm. Sebab tu puas hati amik pakej ni sebab sempat la burn satu family padan muka balik2 hitam.

Langkawi Wildlife Park 18x2=rm36
Amani free
Puas hati jugak sebab berbaloi dengan harga yang dibayar.






Langkawi cable car 20x2=rm40
Amani free lagi.




Shopping coklat (sahaja) rm200
Makan minum, minyak dan makanan ringan boleh bajet ikut hati tapi memang murah2 makanan sini :)


Sekian dari kami yang happy :)
Moga sedikit sebanyak boleh membantu. :)

Thursday, 12 March 2015

Selamat Hari Lahir Aseben

Selamat hari lahir satu-satunya aseben
satu-satunya penawar
satu-satunya racun
satu-satunya kekasih
selain Amani
satu-satunya teman bercanda paling kuat mengusik
satu-satunya suami
satu-satunya kekasih paling hensem kepada kekasihnya yang comel 

Sebenarnya taktau nak wish apa sebab mungkin harapan dan ucapan serta doa untuk aseben mesti ayat sama lebih kurang cam tahun lepas,macam copy paste pulak nanti.

Yang tulus dari kami berdua,sayang mewakili Amani doakan abang/abah sentiasa dilimpahi rahmat,rezeki dan kebahagiaan berpanjangan bersama kami berdua dan adik-adik Amani haha.
Semoga impian dan harapan abang tertunai kalau bukan sekarang pun,insyAllah suatu hari nanti dan kami berdua akan sentiasa menyokong abang/abah dan kesusahan serta kegagalan yang kita lalui bukanlah penamat bahkan ia permulaan buat kita dan sebagai pendorong dan peringatan sekiranya kita berhadapan dengan situasi yang sama di waktu yang berbeda.

Tahun 2014 memang tahun yang sangat -sangat mencabar buat kami,tapi alhamdulillah permulaan tahun 2015 dibuka dengan awal yang baik dan semakin bertambah baik walaupun masih ada ujian sampingan. Terima kasih untuk perkongsian,nasihat,semangat dan usaha sama yang abang berikan buat tahun lalu yangmencabar.

 Tahun 2015 adalah tahun pertama abang sambut hari lahir sebagai abah,tapi nampaknya abang lebih esaited nak sambut hari lahir Amani 16march ni,sampai kata abang,birtdhay abang takyah sambut atau hadiah la,kita buat untuk Amani je nanti. Hoihs mana boleh,dah sayang dua-dua opkos la akan layan sama rata. :) Seiring dengan peningkatan usia alhamdulilah perubahan pada diri abang sangat2 dihargai,sebagai pasangan yang semakin faham peel baik buruk bini,waktu nak belajar faham tu yang mencabar dan sebagai abah yang penyayang buat anak manja yang tiap hari tidur bawah ketiak abah tapi nak susu cari umi jugak.

Ucapan apa panjang berjela2 nih,kalau guna kad kompom kena beli 2/3,ahaa rangkap terakhir la semoga abang dipanjangkan umur jika panjang umur abang,kalau sayang mati dulu harap jangan kawen lain bhehebhe dan sentiasa dalam lindungan rahmatnya.

Selamat ulangtahun yang ke-22
hee dah tua.




Tuluih ikhlaih
Isteri awak yang pertama dan terakhir.

Monday, 9 March 2015

Saling menghargai itu sebenarnya sebuah penghargaan

Sebab aku pernah kehilangan jadi aku lebih menghargai,bukan susah pun untuk menghargai seseorang tu,cukup dengan tahu apa kesukaan dia,apa yang buat dia kurang selesa dan kalau ada rezeki lebih belilah apa-apa benda yang dia ingin dan suka sumpah dia akan sangat mnghargai walau murah dan tidak seberapa.

Bagi pasangan ini nasihat yang lebih pada diri aku sendiri,cara untuk menghargai buat apa dia suka dan elak benda yang buat dia marah dan menyampah,simple sangat sebenarnya menghargai dan memberi penghargaan pada seseorang kadang tak perlu bekerja keras pun untuk buat cuma kadang kita lambat sedar atau tak sedar lansung.

Cara menghargai kawan dengan menegur kesilapan dia secara peribadi dan gentle,berdepan dengan dia slow talk dan bagitahu dengan cara paling berhemah yang dia dapat terima,tak perlu canang keburukan dan kelemahan dia di belakang kalau tak mampu tegur,duduk diam-diam lebih baik dan berdoa moga dia sedar secepat mungkin.

Menghargai ibubapa dan anak paling senang sebab mereka yang paling dekat dengan kita,pastinya kita tahu apa yang buat mereka terasa berharga dan dihargai.

Penghargaan dengan cara paling sederhana tapi menjadi moment paling indah dan berharga.

Bella jubah corak moden dan murah

Assalamualaikum.

Nak share lagi jubah yang best dan murah,baru beberapa hari release dah kena restok batch kedua,sangat laku macam pisang goreng panas. Sebab ada yang minta restok,jadi Bella Jubah direstok untuk batch 2. Masih berpeluang untuk dapatkan sementara stok masih ada.

Yang bestnya material Bella Jubah adalah chiffon pastu fully lining dah tak payah susah-susah nak sebok beli inner bagai,memang jimat sangat dah. Tapi sayangnya design ni tak nursing friendly,jadi mak-mak yang menyusu harap pertimbangkan dua kali,tapi kalau dah berkenan jugak nak beli sangat boleh hantar kedai alter letak zip :)

Bella ada dua warna dan satu saiz sahaja.Harga berbeza sebab yang black agak besar dan lebih labuh sedikit.

Jom bergaya dengan Bella Jubah corak moden dengan selesa sebab sopan dan longgar.
 
Bella black RM65 exc pos
free size S-XL

Bella white RM60 exc pos
free size S-L 

Postage sm rm6,ss rm9
Nak order boleh pm Facebook salsabila ibrahim 
Boleh juga whatsapp 0194350810 dan nak order by email pun boleh terus email kembara.thahirah93@gmail.com.
  

Friday, 6 March 2015

Jubah Murah Dah Murah Pastuh Ada Sale lagi

Selalu cari jubah material best tapi harga berpatutan meh nak share jubah best tengah promosi kaw2 nih,design simple dan eksklusif available untuk saiz s/l dan xl/xxl.
Yang berisi jangan risau sebab memang tak ketat lansung bahagian dada yang mana selalu kita jumpa kain cantik dah stylo mylo tapi ketat bahagian dada memang pakai sambil rasa tak ikhlas walaupun lawa.

Design khas buat mak mak menyusu lagi jadi tak perlu risau menyusu pun boleh bergaya letop-letop macam anak dara ,juga wudhu friendly.

Harga asal RM110 exc postage tapi owner kita berbesar hati nak bagi harga jatuh merudum tak bangun dah RM89 exc postage.
Kalau nak tau best ke tak kena cuba dulu lah,berminat boleh pm facebook salsabila ibrahim atau boleh e-mel ke kembara.thahirah93@gmail.com dan kalau malas sangat boleh meseg/whatsapp 0194350810.

Zada jubah nih ada 6 kaler tapi 1 kaler dah sold out tinggal lagi 5 kaler sahaja. Dan untuk kaler maroon hanya tinggal xl/xxl sahaja.

Jom layan gambar Zada Jubah super comfy dan murah nih.


Ukuran untuk rujukan gadis-gadis dan mak mak
 
 kod cream
s-l / xl-xxl

 kod peach
s-l / xl-xxl

kod navy blue
s-l  / xl-xxl

kod maroon
s-l / xl-xxl

 kod bluemint
s-l / xl-xxl

Suggest untuk bridemaids sebab kaler pastel jadi keanggunan sang pengantin tak tenggelam dek si pengapit terlebih melaram.
Jom dapatkan sementara stok yang hujung tanduk ni habis.

Thursday, 5 February 2015

Jungle Tracking @ Pantai Kerachut,Taman Negara Pulau Pinang

Rindu dengan Taman Negara Pulau pinang dan kenangan pegi sana,kali pertama tahun 2012 pegi untuk program sekolah dan terakhir tahun 2013 bawa keluarga mertua . Untuk pertama kali pegi jadi setiausaha program dengan tension dan pertama kali uruskan rombongan memang mulanya anggap pengalaman pahit tapi jadi manis bila semua tu terpahat di ingatan sebagai sebuah kenangan. 

Tak pasti samaada tempat ni masih begini atau ada perubahan,sejujurnya rindu tapi kesempatan dan keadaan tak mengizinkan. Kalau dengan Amani,bawak naik bot dari pintu masuk TNPP mungkin boleh tapi kalau untuk jungle tracking macam zaman sekolah dulu dengan bawa baby memang tak sesuai.

Penat memang sangat penat tapi kepenatan tu berbaloi,jauh perjalanan luas pemandangan dan pengetahuan. Bagi aku yang tak aktif bersukan dan aktiviti lasak memang terhegeh-hegeh sangat orang dah jauh kedepan kita duk atur langkah perlahan-lahan.


Gerbang Taman Negara Pulau Pinang
Actually gambar ni diambil time nak balik dah, time datang tak sempat nak ambil gambar sebab uruskan pendaftaran,kata setiausaha kan,setiausaha yang kelam kabut ribut.

Masuk percuma ya.


Rombongan kali ni kalau tak salah dalam 80 orang,satu orang ustaz sebagai guru pengiring dan dua orang guide dibayar tapi tak ingat berapa bayaran,benda 2 tahun lalu memang tinggal 50% jela yang dapat ingat terus bayang bagusnya kalau otak boleh jadi macam pen drive. 


Waktu baru sampai,tengah siap sedia untuk dengar taklimat.


Dua orang Fatimah ni sempat lagi cilok cilok bergambar.
Muka fresh sangat lagi awal lagi kan tunggu kejap lagi habes berminyak berpeluh.


Ustaz sebagai pengiring dan guide yang dibayar ,nampak garang tapi kelakar.


Awal perjalanan elok je jalan berbaris dalam kumpulan,rasanya 15 minit selepas tu dah bercampur-campur dah berjalan.


Aku yang dulu kurus sekarang gemuk dengan founder @wardatulbaydhahijab yang tetap cun dan slim sampai sekarang. Menci hang sebab badan maintain slim.


Tak pasti duk belek apa nampak gaya macam tengah tengok burung dengan rasa kagum,tapi rasanya tak pun sebab nak ambik gambar candid la konon.


Ketara sangat dah letih tu,ambil peluang duduk duduk minum minum dulu. Haih kalau aku tau gini memang bawak air mineral botol besar.


Tak pasti pura pura ke betul betul khusyuk ke apa.


Selfie dalam hutan,bukan selalu. Eh time nih selfie tak jadi viral lagi.
Somi cakap dia suka tengok aku pakai tudung gini banding belit belit.
Nampak muda pastu nampak macam budak sekolah la kot?


Dah sampai! depan jambatan gantung pendek nih pantai kerachut,kami ada beberapa aktiviti yang akan di buat disini selain berehat untuk solat zohor dan makan tengahari,kat sini takda gerai jual makanan jadi kena bawak sendiri dan kami memang sediakan bekalan untuk semua peserta.


Ustaz yang sporting dan beberapa pengiring di belakang eh baju putih kuning tu


Sipi sipi nampak jambatan gantung.


Ada penerangan tentang Tasik Meromiktik ni tapi aku dengar tak dengar sangat sebab letih plus lapar dan sibuk bergambar.


Tasik Meromiktik di belakang kami,tak dapat ingat kisah dia doi nampak sangat dah tua.


Cantik sangat pantai tapi tak dibenarkan mandi.


Dapat ambil gambar pun jadilah.


Yang ramai ramai dibelakang tu ingat orang pura pura main lemas rupanya lemas betul,disebabkan kejadian tu aktiviti yang kami plan semua dibatalkan. 



Dah habes makan dan solat kami sedia untuk balik dengan bot,satu trip 10 orang.
Time bawa keluarga mertua datang,kami sewa bot pergi balik kalau tak salah RM160 gitu untuk satu bot.


Moh ler kita pulang eh ada baju kuning tu juga


Dalam perjalanan abang bot tu berentikan bot untuk tunjuk kami batu bentuk penyu.



Sempat singgah makan jagung bakar dengan cendol,eh Aina rindu hang la senget.


Singgah solat asar di Masjid Terapung Eh Aina bila nak balik malaysia?


Da jom kita balik,masing masing muka happy walaupun sebenanya penat.


Jauh perjalanan luas pemandangan
juga pengalaman.

Moga ada trip begini lagi
rindu ohh.