Halaman

Monday, 24 November 2014

Kahwin mudah dan kos rendah cara kami

Ada yang inbox aku,tanya tentang kisah perkahwinan kos sederhana cara kami, Ada yang sempat aku balas dan ada yang aku terlupa,bukan tipu-tipu terlupa tapi yang terus lupa. Tengah sibuk bercinta mungkin kakaka. Di kesempatan yang ada sementara our little Amani tu tidur,bolehlah nak share sikit-sikit buat sesiapa yang bertanya. Perkahwinan boleh jadi mudah kalau kedua belah pihak permudahkan urusan dan pilih cara sederhana. Ada yang mampu buat cara mewah,itu cara kamu. Pada aku yang bila yang berkatnya terletak disitu,aku pilih itu. Aku bukan datang dari keluarga berada dan kalau aku kaya raya harta berkarung2 sekalipun,aku tak nampak di mana rasionalnya berhabis puluhan ribuan ringgit untuk majlis yang hanya sehari,puluhan ribuan yang dihabiskan untuk perkara sia-sia. Kalau ribuan yang dihabiskan untuk menjamu tetamu,tak kira yang kaya atau miskin aku tak kategorikan sia-sia. Ya,hari paling bersejarah memang hari yang akan paling diingati,tapi yang lebih pentingnya hari-hari yang bakal dilalui bersama dan hari-hari yang bakal kita lalui memerlukan pada itu. Bila dah kahwin kemudian punya anak,ada baiknya apa yang kita bazirkan jadi tabungan masa hadapan.

Apa yang aku tulis adalah pendapat dan pengalaman aku tanpa aku memperkecilkan pendapat dan cara orang,aku mohon tiada yang salah anggap. Antara kos yang melibatkan majlis kami,hanya anggaran kasar aku sahaja.Bermula dari yuran krusus perkahwinan rm80.

MAHAR
Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud
"Sebaik-baik pemberian mahar adalah yang paling memudahkan"
(Hadis riwayat Hakim)
Mahar yang diberikan oleh pihak pengantin lelaki pada aku yang dipersetujui oleh aku sendiri berjumlah rm1000 tunai.

MAKANAN
Untuk 1000++ tetamu yang dijemput pada anggaran kasar aku 3-4000+ . Penjimatan di sini sebab ayah aku sendiri boleh memasak dan pernah memasak di mana-mana majlis sebelum ini. Memang penat kalau tuan rumah sendiri masak dengan dibantu oleh pelajar-pelajar madrasah lelaki. Aku tak suggest sebab aku nampak kepenatan tu. Kos 3-4000 tak termasuk kos bapa mertua aku masak beriani untuk 400-500 orang buat jamuan di markaz.

BAJU PENGANTIN
Kos dua persalinan untuk baju kami berdua dalam lingkungan rm500.
Jubah nikah perempuan rm100++
Jubah nikah lelaki dibeli sendiri
Jubah walimah perempuan termasuk tudung dan veil rm200
Jubah walimah lelaki rm100.
Tambahan=kasut tapi tak ingat harga antara 60-70.
Tiara pinjam dari sepupu tapi tak pakai sangat.

PELAMIN
No pelamin. Bukan bermakna tiada pelamin tiada gambar kenangan. Jimat di situ.
Nanti kalau tiba-tiba teringin ada gambar bersanding( bersanding mean duduk berdua) pergi studio dan ambil gambar bersama.

BAYARAN JURUNIKAH DAN SAKSI
Yang ni aku tak ingat sebab abi yang uruskan.Mungkin setiap negeri berbeza. Mungkin.

HANTARAN
Hantaran memang aku keluarkan sendiri kos 100%,sebab ini antara perkara tak wajib yang aku nak jadi aku segan nak mengharapkan duit orang lain. Anggaran kasar untuk 5 dulang rm300++.
Baju raihan
Kain pelikat
Set minyak wangi dan deodorant
Set wallet and belt
Dua buah buku
(Bekalan pengantin&Indahnya perkahwinan menurut AlQuran & Sunnah)
Ada  tambahan yang sepupu bagi
Diy chocolate

CADAR
Beli time tengah sale harga asal rm400++ dapat lebih kurang rm170++. Jimat lagi di situ.

LANGSIR
Di sponsor 100% oleh kakak sulung aku.Thanks kakti 
Terjimat lagi disini.

INVITATION CARD
Aku takda buat wedding card,aku jemput melalui meseg,facebook dan kalau terjumpa jemput lisan. Tapi aku suggest untuk buat card sebab memudahkan orang tengok plan kerumah dan tak confius/terlupa tarikh walimah.
Btw ada yang menghina aku takda buat card,its ok terima kasih kepada awak kerana aku tetap bahagia dan majlis berjalan lancar :)

MAKE-UP
Mulanya aku nak make-up sendiri sebab bukannya nak make-up sangat pun sekadar nampak berseri tapi tiba-tiba di sponsor oleh ayah sedara aku. 
Aku amik pakej facial muka,treatment rambut dan make up simple dengan seorang makcik yang buka butik kecantikan dan memang aku regular customer dan sudah tentunya dapat diskaun. Aku minta dia make up paling nipis tapi time bibir tu dia nak juga letak warna bagi naik seri dan nampak menonjol,aku diamkan tapi bila dia balik aku lap dengan tisu biar nampak natural :) Lagipun furdah waktu nikah aku pilih persalinan warna putih.

GOODIES BAG
Aku guna yang plastic sahaja sebab takda orang simpan kalau bag yang kau beli walaupun harga rm2/pcs. Untuk coklat bagi ke budak-budak aku diy sendiri guna paper tebal warna coklat then letak ribbon sikit bagi nampak comel.

INAI
Sepupu tolong pakaikan dan aku takda tempah yang lukis-lukis.

Setakat ini yang aku ingat,kalau ada tambahan aku edit balik nanti :)

Simple.
Pengantin tetap pengantin.
Sederhana atau mewah tetap diraikan.









Tinta ikhlas Salsabila

Thursday, 20 November 2014

Kronologi kelahiran Nur Syafa Amani


Assalamualaikum.

Tiba-tiba.

Malam hening gini bila Amani dan abah Amani dah hanyut sampai Florida,tiba-tiba teringat balik saat-saat lahirnya Amani,dah 8 bulan tapi macam baru bulan lepas berlalu. Sebelum sampainya saat tu aku banyak bertanya dan baca pengalaman bersalin anak sulung,ada yang sakitnya berhari-hari dan ada yang takkda rasa sakit pun tapi rata2nya yang aku baca/dengar anak sulung sakit melahirkan tu double. Ada yang sampai buat aku rasa takutnya sampai aku selalu cakap dengan abah Amani

Kalau ditakdirkan apa-apa terjadi time lahirkan baby nanti...

Tapi biasanya aku tak sempat habiskan ayat ala2 drama aku,abah Amani potong siap-siap. Sebab bila aku touching2,dia kena belanja aku makan InsyaAllah boleh buat aku happy balik. Mungkin sebab dia seram berat aku naik sampai pernah overweight dalam buku pink. Huhuhu.

15032014 petang tu kami balik kampung,sempat lagi aku makan lauk kenduri puas-puas. Balik rumah lepas isya gitu aku perasan ada turun tanda darah+lendir dan lenguh2 pinggang tapi aku takda rasa sakit langsung. Bila bagitau umi,umi suruh aku call kakak,bila kakak aku suruh pergi hospital walaupun tak sakit sebab setiap orang tak sama sakit/prosesnya. Malas jugak aku mulanya tu,tapi sebab 1st baby dan takda pengalaman,aku turutkan jugak. Aku sampai hospital dalam jam 10++pm,nurse checkkan jalan baru 1 cm tapi aku kena admit. Waktu tengah daftar untuk admit,sempat la sembang-sembang dengan nurse and dia cakap biasanya 1jam 1cm. Aku hitung2 aduhh lamanya kalau gitu. Aku dah mula rasa sakit sikit-sikit bila nurse tanya awak memang nak dr perempuan?kalau awak bersalin malam ni,ada dr india perempuan tapi kalau awak bersalin esok dengan dr cina lelaki.Kalau awak nak dr perempuan jugak kami akan refer awak ke Hospital Seberang Jaya. Aku taktau kenapa perasan aku kuat sangat yang aku akan bersalin disitu dan dengan dr perempuan. Dengan sakit yang kejap datang kejap hilang aku rasa leceh kalau aku nak kena pindah-pindah nih.

Malam tu aku rasa macam aku sorang yang tak dapat tidur sebab contraction datang dan pergi,pusing kanan pusing kiri relax sangat aku tengok bakal mak2 dalam ward tu tidur.Sempat aku habiskan surah Yassin sambil meseg2 dengan abah Amani bila sakit tu datang aku gigit2 selimut,nasib tak koyak selimut hospital . (^_^) .Bila nurse tengok aku gelisah semacam,dia panggil aku check jalan,hampa jugak bila aku dengar baru 2cm.

Aku ingat-ingat lupa apa yang berlaku antara jam 1-6am cuma bila check jalan 16032014 jam 6am tu,terus nurse tu macam gelabah tolak aku masuk labour room sebab katanya dia ingat bukaan baru sikit sebab aku 1st baby dan malam tadi macam lambat bukaan jalan tu jam berapa yang check aku lupa tapi baru 2cm. Dalam labour room ada satu masa aku tak tahan sangat dah macam merayu aku mintak dengan nurse tu

Saya nak push jugakk..tak tahan,boleh la nurse..

Jangan dulu,awak baru 7cm,kalau awak push jugak,nanti terkoyak banyak.

Tiba-tiba degil aku takda,sebab bila dengar koyak banyak tu terus aku jadi baik dan mendengar kata. Nurse dah call abah Amani waktu abah Amani sampai dr baru pecahkan ketuban pastu dr tinggalkan aku dengan nurse yang berbaju biru yang aku panggil bidan.Selain abah Amani, cuma ada seorang bidan dan seorang staff nurse yang ada time proses kelahiran Amani. Syukur sangat Allah makbulkan doa aku sejak mula tau aku pregnant. Nak pergi private memang melangkaui kemampuan kami,pergantungan aku dengan doa dan berharap Allah dengar dan makbulkan permintaan aku. Nurse yang jahit luka aku pun baik sangat,lemah lembut dan berhati-hati.Aku tak ingat nama dia,tapi terima kasih sangat-sangat-sangat.

Sepanjang pregnant selalu lah aku follow blog mommy dan mommy to be untuk tips2 termasuk tips push dengan betul,tapi bila time sakit tu aku lupa habis semua dan aku tak praktikkan pada awalnya,aku push cara yang salah sampai nurse suruh aku relax dan push cara yang betul sebab jantung baby dah lemah. Bila aku dengar gitu,terus semangat+takut datang baru push yang seterusnya berjaya. Bagus sangat layanan bidan dan nurse sepanjang aku dalam labour room,tak berhenti2 suruh aku baca doa Nabi Yunus.
Cuma ada sorang nih buat aku rasa geram sikit.,waktu aku naik atas katil dalam labour room aku diminta tanggalkan tudung, disebabkan memang ada tirai untuk setiap katil,aku tanggal dan letak tepi kepala aku sebab kalau apa2,senang aku nak ambil tapi aku taktau waktu bila ada nurse datang ambil dan bagi kat abah Amani. Lepas selesai dah semua time tu abah Amani dah kena suruh tunggu kat luar,datang dua orang nurse nak tolak aku ke ward,aku minta tudung aku,dia cakap taktahu,aku suruh panggil suami aku,dia cakap takda,padahal dia tak pergi tengok pun.ok lah kalau gitu aku minta kain apa2 ,boleh dia cakap.

Ala,nak pergi ward sebelah ni je,takda orang lelaki pun.

Aku diam.Protes. Haha.

Nurse yang sorang lagi macam faham then dia bagi aku sarung bantal tapi muat2 tutup rambut aku je last2 aku minta selimut.Dia bagi dan tak cakap apa2 cuma senyum.Allah hantar dia untuk selamatkan aku.Sekali bukak je pintu labour room ada suami2 yang tengah tunggu nurse panggil masuk untuk teman isteri bersalin dalam labour room tu. Geram jugak dengan yang SEORANG tu sebab jawapan dia tadi yakin sangat. Sedangkan permintaan aku kecil sahaja,aku hanya minta sehelai kain tak kisahla apa-apa kain. Masuk je dalam ward lagilah ramai kaum lelaki dalam tu yang datang lawat isteri, Geram lagi sekali.
 .
Alhamdulillah Allah jaga aurat aku.
Bukan aku minta layanan istimewa,cuma tudung atau sehelai kain sahaja. Tapi Alhamdulillah sepanjang 2D2N aku kat sana semua staff nurse baik2 belaka. :)

Photo Amani untuk yang pertama kalinya.Itupun makcik dia yang ambil,aku teruja dan terharu sampai lupa :)

Aku tak amalkan apa-apa petua untuk cepatkan bukaan,minyak/air selusuh pun aku takda. Alhamdulillah Allah permudahkan.

Nurse-nurse cakap

Untung awak sekejap dalam ward,ada yg baby 1st nih sampai berhari2.

Alhamdulillah kerana Allah permudahkan proses kelahiran Amani.

Doa,
senjata kita sebagai seorang muslim+mukmin.
InsyAllah.
Tinta ikhlas Salsabila

Tuesday, 11 November 2014

Naluri

 Sejak awal pregnant lagi aku rasa bayi nih girl,kalau aku berbual dengan bayi mesti aku panggil bayi dengan nama Amani selepas nama Thohirah dan Haziqah di reject oleh abah Amani dengan alasan bunyi 'tho' dan 'qah' pada kedua-dua nama tu agak kasar walaupun makna dah cantik sangat. Mak Amani mengalah la sebab bukan anak dia sorang.

 Nama Amani jadi pilihan seterusnya hinggalah sampai satu masa,abah Amani cakap dia rasa bayi nih boy sebab Amani time dalam perut sangat-sangat aktif 
( dah keluar pun aktif gitu jugak )

 Bila abah Amani asyik cakap dengan penuh confident dan berulang-ulang macam siaran radio ulangan,aku pun termakan jugak kata-kata abah Amani. Kami start beli barang bayi bila kandungan dah 7bulan sebab berharap time scan kami dapat tahu jantina si bayi,tapi hampa je harapan,Amani kononnya pemalu time dalam perut dulu. Kalau aku suruh abah Amani pilihkan contohnya antara baju warna biru atau krim yang unisex,yakin je dia ambil yang biru. Sampai aku rasa,kalau aku biarkan abah Amani pilih,mau semua persiapan barang bayi ke arah kelakian. Jadi ada yang aku minta dia pilih atau bagi pendapat dan ada yang aku pilih terus sebab aku dah tau jawapan dan pilihan dia.

 Kebanyakan barang persiapan si bayi,aku pilih dan ambil warna selamat tapi aku nampak macam lebih kepada persiapan untuk baby boy sebab takda sehelai pun baju warna pink padahal aku jeling geram sambil gigit bibir bila tengok baju baby girl. sobssobs. Sebab tu sekarang pantang ada sale atau expo,mesti aku pergi balas dendam,bila kat rumah beria janji tak beli baju,sampai sana lupa segala janji,janji-janji jadi pelesu habis.

 Setiap kali scan tak pernahnya si bayi tunjuk gender dia,hint pun tak bagi. Dalam perut lagi dah pandai nak suprisekan mak bapak dia. Sampai waktu dia lahir barulah sahih.. Dan ternyata baby girl,naluri mak dia jugak betul :P Sorry la abah,kira cancel la training bola tetiap petang. 

 Bila Amani dah besar kalau bawak dia keluar kadang ada yang fikir Amani budak lelaki. Huhuhu. Pernah sembang dengan some1 dekat airport time balik Sabah,sembang dah nak masuk muka surat berapa tiba-tiba dia tanya,

anak lelaki ea? berapa bulan?

 Baju pink,topi pun pink,kena tanya gitu. Mana tak stress mak Amani. Huhuhu.
Terkenan dengan naluri abah time mengandung dia dulu kot. Bukan naluri,mungkin keinginan abah nak anak sulung lelaki. Yang keluar perempuan,kadang disangka lelaki. :)





Tinta ikhlas Salsabila

Giveaway Special Mama & Bayi bernilai RM 750.00

Assalamualaikum.

Sejak mengandungkan Amani saya banyak membaca untuk menambah pengetahuan tentang kebaikan susu ibu kerana memang niat saya sejak dari Amani beberapa minggu dalam kandungan,saya berazam untuk susukan Amani dengan susu ibu sepenuhnya.
Bukan mudah bagi saya yang kadang berdepan dengan masalah tidak cukup bekalan susu untuk ditinggalkan buat Amani waktu saya berkerja. Tapi dengan semangat dan azam serta prinsip tak mudah menyerah yang saya pegang,alhamdulillah saya berjaya susukan Amani hingga 8 bulan dan Amani masih menyusu hingga saat saya menaip entry ini.

Dengan contest sebegini yang dianjurkan oleh pihak penganjur,sedikit sebanyak menjadi perangsang untuk ibu-ibu di luar sana termasuk saya sendiri memberikan penyusuan esklusif kepada bayi masing-masing.

 Buat ibu-ibu bertuah yang diberi peluang menyusukan permata hati yang berminat untuk join giveaway,boleh KLIK SINI :)

Sangat tidak rugi untuk join giveaway begini kerana hadiah yang disediakan sangat-sangat lumayan,kalau ibu-ibu terpilih,anggaplah hadiah ini sebagai tanda penghargaan untuk meraikan diri atas usaha gigih menyusukan permata hati.

 Antara hadiah-hadiah yang sangat awesome yang ditaja oleh pihak penganjur/penaja.

Tempat pertama
sangat awesome bukan? Andai saya terpilih,beribu kesyukuran dipanjatkan kerana saya sangat faham sukarnya menggunakan pam manual sepanjang 8bulan menyusukan Amani,tapi dengan sokongan dari suami dan keluarga,saya berjaya menempuhnya.

Tempat kedua
 

Tempat ketiga

Tempat keempat

Tempat kelima

Dan bonus 4 ibu bertuah mendapat saguhati yang lumayan


Sekalung penghargaan kepada pihak penganjur/penaja yang mengadakan giveaway yang awesome begini. Buat ibu-ibu bertuah,semoga kita mendapat tuah :)







Tinta ikhlas Salsabila

Friday, 7 November 2014

Sorry.

Lumrah manusia kalau buat sesuatu yang tak betul/tak berapa betul kadang dia tak sedar esp kesalahan yang kecil. Aku seorang ibu pun kadang bila dah buat sesuatu macam marah Amani bila dia asyik meragam pastu clingy semacam je,tapi bila budak tu takda atau tidur ke baru aku rasa bersalah dan rasa tak logik nak marah budak baru nak masuk 8 bulan. Bukan budak tu faham. Mula la duduk termenung pastu sayu sorang2.

Baru ni mr s tegur yang lately ni aku kurang luangkan masa dengan anak aku. Pagi2 budak tu belum pun celik mata aku dah tinggal dia,tengahari aku balik memang rasa a bit tired dan memang aku layan sikit2 je si Amani . Dengan dalam 2jam aku balik,2jam tulah aku nak makan mandi solat semua sebelum sambung ngajar jam 230. Cuma lepas asar aku luang masa bawak dia depan rumah jalan ,maghrib tu aku buat kerja aku then lepas isyak aku start balas komen dan pm di page,mana aku ada waktu lain untuk jenguk dan layan cust.aku lambakkan mainan depan dia lepas dia main sampai letih dia akan minta nyusu pastuh bummm tidur.

Aku anggap biasa,rupanya aku kena cari gali masa lebih banyak untuk dia.

(-.-)

Amani,sorry.(-.-)


Tinta ikhlas Salsabila