Halaman

Thursday, 5 February 2015

Jungle Tracking @ Pantai Kerachut,Taman Negara Pulau Pinang

Rindu dengan Taman Negara Pulau pinang dan kenangan pegi sana,kali pertama tahun 2012 pegi untuk program sekolah dan terakhir tahun 2013 bawa keluarga mertua . Untuk pertama kali pegi jadi setiausaha program dengan tension dan pertama kali uruskan rombongan memang mulanya anggap pengalaman pahit tapi jadi manis bila semua tu terpahat di ingatan sebagai sebuah kenangan. 

Tak pasti samaada tempat ni masih begini atau ada perubahan,sejujurnya rindu tapi kesempatan dan keadaan tak mengizinkan. Kalau dengan Amani,bawak naik bot dari pintu masuk TNPP mungkin boleh tapi kalau untuk jungle tracking macam zaman sekolah dulu dengan bawa baby memang tak sesuai.

Penat memang sangat penat tapi kepenatan tu berbaloi,jauh perjalanan luas pemandangan dan pengetahuan. Bagi aku yang tak aktif bersukan dan aktiviti lasak memang terhegeh-hegeh sangat orang dah jauh kedepan kita duk atur langkah perlahan-lahan.


Gerbang Taman Negara Pulau Pinang
Actually gambar ni diambil time nak balik dah, time datang tak sempat nak ambil gambar sebab uruskan pendaftaran,kata setiausaha kan,setiausaha yang kelam kabut ribut.

Masuk percuma ya.


Rombongan kali ni kalau tak salah dalam 80 orang,satu orang ustaz sebagai guru pengiring dan dua orang guide dibayar tapi tak ingat berapa bayaran,benda 2 tahun lalu memang tinggal 50% jela yang dapat ingat terus bayang bagusnya kalau otak boleh jadi macam pen drive. 


Waktu baru sampai,tengah siap sedia untuk dengar taklimat.


Dua orang Fatimah ni sempat lagi cilok cilok bergambar.
Muka fresh sangat lagi awal lagi kan tunggu kejap lagi habes berminyak berpeluh.


Ustaz sebagai pengiring dan guide yang dibayar ,nampak garang tapi kelakar.


Awal perjalanan elok je jalan berbaris dalam kumpulan,rasanya 15 minit selepas tu dah bercampur-campur dah berjalan.


Aku yang dulu kurus sekarang gemuk dengan founder @wardatulbaydhahijab yang tetap cun dan slim sampai sekarang. Menci hang sebab badan maintain slim.


Tak pasti duk belek apa nampak gaya macam tengah tengok burung dengan rasa kagum,tapi rasanya tak pun sebab nak ambik gambar candid la konon.


Ketara sangat dah letih tu,ambil peluang duduk duduk minum minum dulu. Haih kalau aku tau gini memang bawak air mineral botol besar.


Tak pasti pura pura ke betul betul khusyuk ke apa.


Selfie dalam hutan,bukan selalu. Eh time nih selfie tak jadi viral lagi.
Somi cakap dia suka tengok aku pakai tudung gini banding belit belit.
Nampak muda pastu nampak macam budak sekolah la kot?


Dah sampai! depan jambatan gantung pendek nih pantai kerachut,kami ada beberapa aktiviti yang akan di buat disini selain berehat untuk solat zohor dan makan tengahari,kat sini takda gerai jual makanan jadi kena bawak sendiri dan kami memang sediakan bekalan untuk semua peserta.


Ustaz yang sporting dan beberapa pengiring di belakang eh baju putih kuning tu


Sipi sipi nampak jambatan gantung.


Ada penerangan tentang Tasik Meromiktik ni tapi aku dengar tak dengar sangat sebab letih plus lapar dan sibuk bergambar.


Tasik Meromiktik di belakang kami,tak dapat ingat kisah dia doi nampak sangat dah tua.


Cantik sangat pantai tapi tak dibenarkan mandi.


Dapat ambil gambar pun jadilah.


Yang ramai ramai dibelakang tu ingat orang pura pura main lemas rupanya lemas betul,disebabkan kejadian tu aktiviti yang kami plan semua dibatalkan. 



Dah habes makan dan solat kami sedia untuk balik dengan bot,satu trip 10 orang.
Time bawa keluarga mertua datang,kami sewa bot pergi balik kalau tak salah RM160 gitu untuk satu bot.


Moh ler kita pulang eh ada baju kuning tu juga


Dalam perjalanan abang bot tu berentikan bot untuk tunjuk kami batu bentuk penyu.



Sempat singgah makan jagung bakar dengan cendol,eh Aina rindu hang la senget.


Singgah solat asar di Masjid Terapung Eh Aina bila nak balik malaysia?


Da jom kita balik,masing masing muka happy walaupun sebenanya penat.


Jauh perjalanan luas pemandangan
juga pengalaman.

Moga ada trip begini lagi
rindu ohh.

Petanda hati tidak sihat

Bila kau tak boleh melihat kebahagiaan dan kesenangan orang lain,tiba tiba hati kau rasa benci dan saat itu kau mula mendoakan kehancuran dan kemusnahan mereka. Dan jika mereka jatuh kaulah orang pertama yang akan ketawa.

Kau sakit.
Iya sesungguhnya.

Kalau dulu aku tidak 100% percaya kewujudan mereka yang sebegini,tetapi dengan pengalaman dan perkongsian dari teman teman dan mereka di sekeliling aku,rupanya memang manusia yang begini,ia wujud.

Mulanya dan sehingga sekarang aku sebenarnya kurang jelas,jika perasaan cemburu terdetik,itu biasa kerana memang sifat manusia. Tapi bila sampai menikam dan menjatuhkan,ia sama sekali tiada apa2 keuntungan.

Jika kau terlalu mencemburui kebahagiaan yang aku kecapi dan lalui,sudikanlah minta aku berbahagi biar kita saling merasa berbanding kau terus merampas atau menghancurkannya.

Aku tidak peduli sekiranya kau sanggup berkorban kebendaan untuk membeli mereka mereka yang dekat dengan aku,kerana aku tidak khuatir. Jika yang nyata temanku,pasti tidak terhanyut dengan sogokanmu tetapi andai yang berpaling iya aku tahu dan aku anggap aku bukan seseorang yang mampu memberi kebendaan apa kelebihan cuma aku sediakan diri untuk melindungi ,telinga untuk mendengar setiap keluhan serta sokongan yang tidak putus. Kerana persahabatan bagi aku tidak pernah dijual apatah lagi beli.

Dan

Pada hematku,teman yang di hadapan kita memakai topeng senyuman dan sokongan nyata lebih berbahaya berbanding musuh yang nyata mengaku diri musuh kita kerana saat musuh mengacukan senjata sedari awal kita bersdia berbanding teman yang berdiri di sebelah namun tiba-tiba menghulurkan pedang.

Apakah hidup kau terlalu sunyi?




Sunday, 1 February 2015

Nasi Ayam Aeon BIG Food Court

Hari jumaat semalam habis cuci mata dengan duit di Mums & Babies Expo Sunway Carnival terus rasa lapar padahal masa shopping takda pun perasaan tu tapi tengok dah jam 1 tengahari memang tak sempat la somi nak pegi solat jumaat dahla kami makan ikut giliran ,jadi kami decide somi pegi solat jumaat dulu.

Dah habis solat semua bincang nak makan dekat mana,somi ok ja kalau nasi campur tapi kalau bagi aku dah jam 2 lebih ni nasi campur mesti lauk dah sejuk dahla tengah lapar tahan perut pagi sebelum pergi tu makan ala kadar je sebab teruja nak pegi expo tu sampai hilang selera makan. Terus terbayang tomyam panas2 dengan kailan ikan masin,cari punya cari kedai yang thai asli tak jumpa ada pun yang baru buka baru lepas susun kerusi meja kot,somi bagi cadangan pegi Aeon Big Seberang Jaya,sebab mesti dia malas nak pusing pusing cari kedai dengan perut berkeroncong,aku teka ja. Walaupun dah tau takkan dapat kedai tomyam yang best tapi dah lapar sangat ikut jela.

Dah settle aku solat zohor dulu semua,cari kedai tomyam kat food court Aeon Big memang nasib tak menyebelahi sangat kedai tomyam tutup kecewa, terpaksa la pilih menu lain tiba tiba boleh terpandang gambar nasi ayam dengan ayam disiram kuah meleleh selera sangat nampak terus cakap dengan abah Amani nak makan nasi ayam la tapi takmo nasi ayam KFC nak nasi ayam asli ada salad timun.

Dekat kaunter aku blurr nak pilih yang mana sebab ada nasi ayam berempah,nasi ayam panggang,nasi ayam black pepper,nasi ayam special dan banyak lagi aku rasa lebih 10++ jenis kot tanya la makcik tu apa yang femes and selalu orang pilih ea dia cakap nasi ayam berempah atau panggang atau black pepper. Aku nak pilih black pepper atau berempah tapi sebab nak suap Amani penyebok tu jadi amik la nasi ayam panggang. Dua kali aku tanya yang ni eh sedap?

Aku mintak nasi lebih sikit untuk Amani,suku je ditambah tapi charge RM1,biarlah aku cuba faham sewa kedai mahalll. Pastu kecewa sikit la tengok ayam dia macam tak padan dengan harga RM7,aku buat buat faham lagi ok sewa kedai mahal kat sini. Aku suap dulu Amani nasi kosong dengan sup sebab nasi tu sejuk,sup jela suam2 sikit sikiiiit ya kecewa lagi,sementara tunggu abah Amani pilih menu dia,sekali aku sentuh ayam terus hilang selera sebab sejuk gila baru keluar dari peti ais,kalau gini baik balik rumah goreng telur taruh kicap lagi nikmat. Sedih sangat tau,kalau harga dan portion kecik dan sikit tu aku boleh faham dan terima la sewa situ mahal tapi kalau sampai ayam sejuk baru keluar peti ais tu aku sakit hati la. Berniaga biarlah jujur biar orang beli puas hati dan kualiti sama dengan harga,haishh macam nak pegi balik dekat kaunter pastu komplen tapi malas nak cari pasal. Makan jela dngan redha tapi tak habis tak sampai setengah pun aku makan ayam pun tak habis sebab keras. Pastu dalam kereta duk meratib dekat somi apasal la aku tak pilih nasi ayam KFC yang takda timun tomato tu.

Cc: Makcik Google

Disebabkan sakit hati dengan nasi ayam semalam,aku rasa macam nak kena qadha,tapi masak sendiri kot biar puas hati,kalau tak sedap sakit hati kat diri sendiri kurang la sikit dosa aku sebab kalau beli pastu tak sedap duk mengumpat tukang jual. Aku makan tutup mata sambil zikir oii bertuah la ada makanan untuk di makan,kat Somalia nun depa mati kebuluran,bersyukur sikit,tu yang habis jugak setengah pinggan.


Tulis secara tulus
 -Salsabila