Halaman

Tuesday, 15 July 2014

Percaya

Assalamualaikum
dan
selamat pagi.

Selamat berjaga untuk diri sendiri. Entah kenapa tak boleh lelap jugak walaupun cuba jugak lelap sampai bagi gelap terus bilik supaya senang terlelap. Tapi degil mata macam tuan jugak .

Mungkin sebab lama tak menulis ,sebab tu qadha. Kira2 setahun jugak la stop menulis,time pregnant tu,macam alah dengan blog ni,kalau buka ja,mesti rasa macam ..tak lah loya sampai nak muntah,amboi melampau la sampai nak muntah. Kalau tuan blog nak muntah tengok blog sendiri,agak2 orang baca pun nak muntah jugak ke ?

Entry ni saya nak sentuh tentang percaya dan kepercayaan. Saya sendiri jenis cepat percaya orang,itu salah satu kelemahan saya . Tapi kalau saya hilang kepercayaan dekat seseorang tu,memang susah nak dapatkan balik kepercayaan saya. Tambah lagi saya baru terkena dengan seseorang yang saya panggil dia sahabat sebelum saya ditipu/dikhianati. Saya tak tau nak kategori macam mana kes saya. Sebab memang selama ni dia sangat baik untuk saya. That why saya rasa susah nak percaya apa yang sebenarnya berlaku. 

Berkali2 saya nak anggap semua tu as mimpi,tapi hakikat tetap hakikat,takkan saya nak berpura2 takda apa,sedangkan hati saya sakit gila. Dan saya bukan seorang yang pandai berlakon macam takda apa2. Jujur,saya tak reti,walau macam mana pun nak berlakon,mesti zahir jugak perasaan sebenar saya.

Jadi,dari saya terus berlakon,baik saya berterus terang terus yang saya tahu segalanya. Jujur saya tak berdendam dengan dia,cuma hati saya sakit. Kadang2 saya rindu,saya rindu dia yang dulu,yang tak mengkhianati saya. Saya rindu kenangan antara kami.  Tapi kadang2 saya benci,benci dengan sikap dia. Saya harap satu hari nanti dia berubah.

Dendam takkan bawa saya kemana2,dan sahabat yang begitu,bukan sahabat saya.

Tinta ikhlas Salsabila

My Little Amani

Assalamualaikum,

Amani dah nak masuk 4 bulan baru Umi nak update,saya update bukan sekadar nak share atau nak bangga macam saya sorang je ada anak. Saya share supaya nanti kalau saya terlupa saya boleh baca atau bila Amani besar nanti saya boleh bagi Amani baca :) how sweet Umi Amani. Perasan.

 Alhamdulillah saya tak banyak masalah time ngandungkan Amani cuma 8month + ,hb sy asyik low sampai rasa macam tension sangat takmau naik2. Saya cuba macam2 ,orang cakap jambu batu,saya amik jambu batu,banyak lagi lah petua yang sy try. Kecuali organ2 dalaman haiwan tu saya tak ambik sebab saya tau tak elok.

Contraction pun tak lama sampai nurse pun cakap
'bertuah awak,baru masuk kejap,dah bersalin. Setengah orang sampai berhari2 di wad'
Alhamdulillah Allah permudahkan,bukan saya tak sakit,sakit. Tapi tak lama. Kalau orang tanya sakit yang macam mana,saya tak reti nak explain 'rasa' tu macam mana dan mungkin bagii setengah orang,lain 'rasa' sakit tu. Tapi kalau orang tanya,saya akan cakap 'beranak dulu la,baru tau macam mana' hehe jawapan paling selamat.

Cuma sy imagine la sebelum bersalin tu,kan selalu tengok drama2 kat tv espcially drama melayu,sakit nak bersalin tu macam terlampau2,jerit2.  Saya fikir,ish macam tu ke nanti?malunyaa. Hakikatnya takda la sampai macam tu,yang dalam drama tu..dah nama pun DRAMA,gitulah..

Alhamdulillah saya bersalin awal pagi lepas subuh tapi tak la subuh sangat ,dah jam 7 setengah lebih gitu. 1st time saya tengok muka Amani,time tu saya sangat2 penat,jadi macam takda reaksi sangat. Tapi time nurse dah mandikan Amani and serah dekat saya untuk susukan dia,saya dah bertenaga sikit lepas terlelap and minum milo yang nurse bagi,bila pandang Amani.. perasaan tu pun tak boleh ditafsirkan. Rasa tak percaya,terharu dan segala rasa ada.

Tak mau percaya pun,kena percaya jugak. Saya dah jadi seorang Umi sekarang. 

Gambar pertama Amani selepas lahir,itupun ChiAh yang ambikkan,Umi belek budak yang duk kick Umi malam2 sampai terlupa nak amik gambar.Harap ja stand by camera,tapi tak jugak guna.

Itu amanah Allah untuk saya.
Mungkin saya tak mampu beri segalanya untuk Amani,tapi saya akan cuba buat segalanya untuk dia.

Tinta ikhlas Salsabila

Welcome Back !

 Assalamualaikum. Dah lama tak menulis sampai tak tahu nak tulis apa. Niat nak aktif di blog macam setakat melepas batuk di tangga je :(

 Sebenarnya saya memang suka menulis,kalau dulu saya selalu luahkan perasaan dengan penulisan tapi sejak kahwin ni macam tak terluang dan takda masa menulis. Padahal ada je masa,cuma tak gunakan masa tu,tu je.

Sekarang mungkin sebab ada tempat meluah perasaan sebab dah ada tempat nak luah (of course my hubby). Tapi rasa rindu sangat nak menulis selain kelek anak. Kadang2 dah ada mood,tiba2 ada kerja then bila settle kerja,mood pun lari kemana ntah. Tapi sekarang mood tu datang dan anak pun dah tidur. Last entry time baru nikah,ni sampai dah ada sorang anak baru sentuh blog,memang dah basi sangat blog nih. Dan memandangkan sekarang dah ada mood menulis,jadi laju ja menaip sebab macam terlalu banyak nak tulis walaupun tau bukan orang nak baca sangat. 

Saya,Umi Amani nak ucapkan kepada diri sendiri,selamat kembali ke dunia blog !

Tinta ikhlas Salsabila